Hvordan søke etter informasjon på en effektiv måte: Google Powersearch

Når vi bruker internett, pleier vi å søke etter ting. Søkemotorer finnes overalt: mailen din har det, dine sosiale medier har det og dine online streaming plattformer har søkemotorer. Å søke etter ting er i utgangspunktet ikke så komplisert, men det finnes forskjellige teknikker som gjør søkeprosessen enklere og mer presis. I dette innlegget finner du tre gode søketriks fra kurset Google Powersearch som gjør søkingen din enda lettere. 

Hvordan funker Googles søkemotorer?

Denne forklaringen er tatt i utgangspunkt av denne videoen, representert av Matt Cutts

Googles søkemotorer benytter seg av softwareprogrammer som de kaller for “edderkopper”. Disse edderkoppene starter med å søke etter noen nettsider og følger alle linkene til de nettsidene, som videre følger linker til de nettsidene. Til slutt, vil disse edderkoppene ha et samlet resultat på nesten uendelig antall nettsider, men Google må også finne ut av hvordan de skal rangere alle disse nettsidene slik at resultatene som dukker opp blir mest relevant for brukeren. Google gjør dette ved å stille noen spørsmål:

  • Hvor mange ganger inneholder denne nettsiden dine søkeord?
  • Dukker søkeordene opp i URL-adressen?
  • Er dette en nettside av høy kvalitet eller lav kvalitet? Nettsider som blir ofte nevnt og linket i andre nettsider er et godt tegn på en god kvalitet nettside. 

Søkemotoren kombinerer disse faktorene og vilkårene og rangerer nettsidene etter relevans. 

Filtrer dine bildesøk 

I tillegg til å kunne søke etter nettsider, kan man også søke etter bilder. For å gjøre søkeresultatet mer spesifikt, kan det være hensiktsmessig å bruke filtre. Ved å trykke på “verktøy” øverst til høyre i Google Images, kan du finne forskjellige filtre som

  • Størrelse 
  • Farge
  • Brukerrettigheter
  • Type (animerte bilder, strektegninger og lignende) 
  • Tidspunkt 

Her ser vi at fargene på bildene endrer på seg ved bruk av farge-filteret. Dette filteret hjelper ikke bare med å fjerne irrelevante søk, men også med å endre kontekst på bildene. 

Hvis vi søker etter “mus” på Google Images, får man bilder av dyret. Ser du etter en datamus, er disse resultatene ikke helt riktig.

Skjermdump via Google Images: mus med svart-hvitt filter

Ved å filtrere søkeordet til svart-hvitt, dukker plutselig flere datamus opp i søkeresultatene.

Her ser man at hvis man filtrerer søkeordet “mus” til farger som rosa og rød, får man opp flere resultater av bamser, Mikke og Minnie Mus, samt rød/rosa datamus. Med andre ord finnes det ikke rosa mus i virkeligheten, og det gjør at fargefiltre da endrer kontekst. 

Fjern uønskede resultater ved bruk av minus

Når vi taster inn søkeord i Google, vil søkemotoren hente inn millioner av resultater. For å hjelpe søkemotoren hente inn de mest relevante resultatene, kan man fjerne uønskede resultater ved bruk av minus-tegnet.

Ved å søke på “mouse -animal”, fjerner vi søkeresultater for dyret. Resultatene blir derfor forskjellige typer datamus.

Man kan bruke minus flere ganger i samme søkeord. Ved å fjerne gaming i tillegg til animal, finner jeg mer alminnelige datamus. 

Merk at denne måten å søke på ikke fungerer på norsk. Selv om søkeordene var «mus -dyr -gnager», dukket det opp bilder av dyret allikevel.

Skjermdump via Google Images: mus -dyr -gnager

CTRL + f 

Har du behov for å finne svar til et enkelt spørsmål, er det ofte tidsbesparende å bruke CTRL + F for å søke etter nøkkelord i en tekst (Cmd + F for Mac). Dette trikset kan man bruke nesten overalt, enten det er på e-bøker, nettsider eller dokumenter. Jeg bruker ofte dette når jeg leser pensum, og det er mye av grunnen til at jeg kjøper e-bøker over fysiske bøker. 

Skjermdump via EPUB-reader: Nettverksøkonomi av Arne Krokan

Hvordan tolke og forstå søkeresultatene? 

Å få søkeresultater innebærer også at man må tolke disse søkeresultatene og velge det som er mest relevant. Problemet er imidlertid at man ikke alltid forstår resultatene man får, og det enkleste å gjøre er å bare hoppe over resultatene som inneholder ord man ikke forstår. 

Skjermdump via Google Search: svimmelhet verden snurrer rundt – Krystallsyke

Her gjelder det imidlertid å bruke sunn fornuft: dukker et ord opp flere ganger i søkeresultatene, er det som regel det som gir deg svaret. I dette tilfellet, brukte jeg søkeordene «svimmelhet verden snurrer rundt», og fikk opp ordet «Krystallsyke» gjennom flere søkeresultater.

Sunn fornuft gjelder også når man skal velge de riktige søkeresultatene. Dette betyr at man må være kildekritisk.

  • Hvem er forfatteren? Hva slags erfaring har denne forfatteren? Har forfatteren skrevet andre artikler?
  • Skiller informasjonen seg ut i forhold til andre kilder?
  • Er informasjonen objektiv eller er det personlige meninger? 
  • Lister artikkelen opp eksterne kilder?
  • Når ble artikkelen skrevet? Er artikkelen gammel, kan det være nødvendig å tenke på om den fremdeles er relevant til temaet.

Oppsummert

  • Filtrer dine bildesøk med blant annet fargefiltre, bildestørrelse og dato
  • Bruk minus-tegnet for å fjerne uønskede søkeresultater
  • Hurtigtastene CTRL/Cmd + F er nyttig i lange og store tekster
  • Husk å analyser søkeresultatene nøye!

// Kim

Kilder

Ormondroyd, Joan (2009). Critically Analyzing Information Sources. Hentet den 13.02.2020 fra: https://olinuris.library.cornell.edu/content/critically-analyzing-information-sources
Russel, Daniel. Power Searching with Google. Hentet via: https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *